pátek 3. prosince 2010

Canon objektivy - zkratky

AL (Aspherical Lens) - optické členy s nekulovým povrchem
Zajišťují:
1.vysokou ostrost i při odcloněném objektivu, kompenzaci sférické aberace
2.korekci zkreslení širokoúhlých objektivů
3.kompaktnost a vysoká kvalita zoomových objektivů (vysoká kvalita i při menším počtu členů)
Asférické členy Canon pro vyšší řady objektivů vznikají leštěním optického základu. Celkem Canon používá čtyři různé technologie výroby těchto elementů.

CaF2 - fluorid vápenatý
materiál s velmi nízkým rozptylem, ze kterého jsou zhotoveny špičkové optické členy. Výrazně snižují barevnou vadu objektivu.

DO - difrakční člen - optický prvek s difrakční mřížkou
Vykazuje přesně opačnou barevnou vadu než běžná čočka, zařazuje se proto pro korekci této vady. Takto konstruovaný objektiv je značen zeleným proužkem, lemujícím přední část objektivu.

DI - Drop in Filtersystém fotografických filtrů, používaný především u pevných objektivů vyšších ohnisek. Filtr je umístěn v objímce (držáku) a zasouvá se shora do schránky v objektivu, v části bližší tělu fotoaparátu. Do držáku lze umístit až tři filtry. Samostatně je proveden PL-C filtr, kterým lze otáčet bez vyjmutí z objímky.

EFoznačení autofokusové řady objektivů Canon, kompatibilní se zrcadlovkami EOS. Objektivy jsou na těle fotoaparátu uchyceny bajonetem stejného názvu. Elektrickou energii a přenos informací zajišťují přesně dosedající kontakty.

EF - Sbajonet uchycení objektivů, určených pro digitální zrcadlovky se snímačem formátu APS-C (EOS 300D, 350D, 400D, 20D a 30D). Písmenko "S" vychází z názvu Short Back Focus. Konstrukce umožňuje větší přiblížení posledního členu optiky k rovině snímače.

E-M Electronic Manual Focusingmanuální ostření objektivu je řešeno ektronickým pohonem. Ovládá se ostřícím kroužkem. Pozn.-manuální ostření není možné při vypnutém fotoaparátu

Floating systémsystém ostření, založený na koordinovaném pohybu dvou ostřících skupin čoček zároveň. Výsledkem je špičková ostrost i u snímků na krátké vzdálenosti při nízkém clonovém čísle, výrazné snížení sférické aberace a astigmatismu objektivu. Systém je použit dokonce i u objektivů s vnitřním ostřením v zadní části.

FP-focus presedfunkce umožňující tlačítkem Focus Preset Set uložit právě zaostřenou vzdálenost do paměti a opět ji kdykoli vyvolat. Mezi těmito úkony funguje objektiv normálně.

FT-M - Full Time (mech.)
Manual - během práce s objektivem je možno kdykoliv manuálně zaostřit ( i v režimu AF ).

Inner /Rear focus
systém ostření vnitřní skupinou čoček. Při variantě Inner se pohybuje skupina od osy objektivu dopředu, Rear focus operuje v části od optické osy blíže k tělu.

IS - Image Stabilizer
kompenzuje pohyby a otřesy objektivu, vzhledem k filmovému políčku nebo čipu.. Jeho služby jsou potřebné zejména při záběrech teleobjektivem a při delších expozičních časech.

Kruhová clona - EMD prvek (elektromagnetická clona)
některých z objektivů Canon řady EF je konstruována tak, že zachovává téměř dokonale kruhový tvar otvoru při nízkých clonových číslech (odclonění). Tento fakt hraje významnou roli pro atraktivnější vzhled těch ploch na snímku, jež jsou mimo hloubku ostrosti

L-objektivnejvyšší třída objektivů Canon EF. Při jejich konstrukci je dbáno na pečlivý výběr materiálů, precizní provedení a jsou používány nejmodernější technologie i technická řešení. Rozpoznávacím znakem je červený proužek, lemující přední část objektivu. Některé z nich povrch opatřený bílošedou barvou, aby se předešlo deformacím při zahřívání objetivu na slunci.

SF - Soft Focusspeciální funkce portrétního objektivu EF 135mm f/2.8 pro změkčení kresby. Je nastavitelná ve dvou stupních a lze ji úplně vyřadit.

UD - prvek
optický člen s ultra nízkou disperzí (rozptylem) používaný při konstrukci objektivů řady ,,L od roku 1970. Společnost Canon vyvinula vylepšenou verzi S-UD, který je používan od 1990. Materiál má podobné charakteristiky jako fluoritový člen, tj.korekce barevné vady objektivu.

USM mikromotorekjeden ze systémů pohonu ostření objektivů Canon EF, využívající piezoelektrického mikromotorku. Výsledkem je velmi rychlé, prakticky neslyšitelné zaostření.

USM kroužekjeden ze systémů pohonu ostření objektivů CanonEF. Využívá piezoelektrického principu a je tvořen dvěma na sebe doléhajícími kroužky, z nichž jeden se chová jako stator, druhý (pohánějící ostřící mechanismus) jako rotor.

MM - Micro Motor (DC)
jeden ze systémů pohonu ostření, používaný především u základních verzí objektivů.

Tilt/Shift
objektivy speciální konstrukce, umožňující řídit perspektivu snímku, korigovat jeho zkreslení a posouvat rovinu zaostření.

Gelatine filter (želatinový filtr)
je používaný u ultraširokoúhlých objektivů. Zasouvá se do drážky na výstupní straně objektivu, uvnitř bajonetu.

Žádné komentáře:

Okomentovat